13 wekenecho - Almelo & Vriezenveen

Waarom de 13 wekenecho?

De 13 wekenecho is een medische echo. Tijdens deze echo wordt er gekeken naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. Daarnaast wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en de groei van het kindje. Het echo onderzoek brengt geen risico voor de baby met zich mee. Deze echo kan gedaan worden tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap.

Meer weten over de 13 wekenecho? Bekijk de video!

Doe mee met de wetenschappelijke studie

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan een wetenschappelijke studie, de IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Aan de ene kant is het misschien prettig om al vroeg in de zwangerschap te weten of het kindje ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Er is dan meer tijd voor extra onderzoek. Aan de andere kant kan een vroege echo mogelijk zorgen voor meer onrust en onzekerheid. Als je meedoet aan de studie betekent dit ook dat onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Wil je meer weten over dit onderzoek en de studie kijk op www.pns.nl.

Alle tijd om jouw baby van top tot teen te bekijken

Wij plannen voor de 13 wekenecho 40 min. We nemen alle tijd om jouw baby van top tot teen te bekijken. Soms is het nodig om de 13 wekenecho inwendig, vaginaal, te maken om de baby optimaal in beeld te krijgen.

Direct na de echo krijg je de uitslag van het onderzoek. Soms ziet de echoscopist iets afwijkends op de echo. Het is niet altijd direct duidelijk of het inderdaad een afwijking is en hoe ernstig deze is. Je krijgt dan altijd vervolgonderzoek aangeboden. Op basis van internationale studies wordt verwacht dat er bij vijf van de 100 zwangeren een afwijking wordt gevonden bij de 13 wekenecho.

Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op een 13 of 20 wekenecho.

Soms kunnen we tijdens de 13 wekenecho niet alles goed beoordelen. Dit hoeft niet te betekenen dat er iets mis is met je baby maar soms ligt de baby er niet zo handig voor bij de echo. Er is dan geen vervolgonderzoek nodig. Kies je voor de 20 wekenecho dan kunnen we dan opnieuw kijken.

Je hoeft niet te betalen voor de 13 wekenecho.

Stichting Prenatale Screening regio Nijmegen (SPN)

De SPN is vanuit de Wet Bevolkingsonderzoek vergunninghouder voor prenatale screening. De SEO (13 wekenecho) valt onder de wet van het Bevolkingsonderzoek. De SPN coördineert, bevordert en borgt de kwaliteit van de uitvoering van de prenatale screening, waaronder de SEO (13 wekenecho), in deze regio.